Vláknina

Je významnou složkou potravy, patří mezi komplexní sacharidy, která je součástí rostlinného původu - zeleniny, ovoce, obilovin, luštěnin, celozrnné pečivo, cereálií a těstovin. 
Rozdělení vlákniny - rozpustná a nerozpustná.
Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a jiných sacharidů (mezi které také patří) váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k sytícímu pocitu. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí jako prebiotikum.
Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Doporučený denní příjem ???????? : by měl být 30 gramů. V jídelníčku se potýkáme s nedostatečným množstvím přijímané vlákniny.

Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících:
▶️ luštěniny (sojové boby, fazole, hrách)
▶️ tobolky a semínka lnu ( rozpustná i nerozpustná vláknina)
▶️ glukomannan ~ konjakové těstoviny (doplněk v programu BLD)
▶️ některé ovoce (banán, jablka, bobule)
▶️ kořenová zelenina
▶️ brambory (slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu)
▶️ některá zelenina ~ brokolice a mrkev
▶️ žito, ječmen, oves
▶️ semena psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny)

Luštěniny běžně obsahují sacharidů krátkých řetězců, které, ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou rozkládané bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání.

Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující:
celozrnná jídla s obsahem zejména slupek
tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny)
obilné slupky - otruby
zelenina - zelené fazolky, cuketa, celer, květák
ořechy a semínka 
slupky některých druhů ovoce a rajčat

Potraviny s obsahem vlákniny mnohem lépe zasytí, mají pozitivní vliv na činnost střev a jejich pravidelná konzumace odstraňuje řadu onemocnění - závazné poruchy tlustého střeva, zácpu.
Dostatečné množství vlákniny upravuje hladinu cholesterolu v krvi, snižuje riziko vzniku hemeroidů a křečových žil a onemocnění tlustého střeva.

⚠️Věřím, že je naším klientům i všem ostatním, proč je vláknina důležitá 
❓  Příště si můžete přečíst o tucích????

BodyLoveDiet.cz♻️

 

fiber