Vitamín E - důležitý antioxidant

Organické sloučeniny nezbytné pro život. Ve většině případů je organismus sám nevytváří, proto je musíme získávat z potravy. Vitamíny se dělí na dvě skupiny - rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě.
Vitamíny A,D,E,K jsou rozpustné v tucích, potřebují určité množství tuků k tomu, aby mohly být vstřebány v trávicím traktu. (ukládají se v játrech)
Druhá skupina vitamínů jsou rozpustné ve vodě a jejich nadbytek se vylučuje močí. V organismu se tyto vitamíny neukládají, musejí se denně doplňovat. 

Vitamins-in-words-820x461

 

Vitamín C a E je nejvíce prozkoumaný. Vitamín E podporuje činnost pohlavních orgánů. Zvyšuje odolnost organismu proti chorobám a skvělým spojencem v prevenci proti rakovině. Blahodárně působí na funkci ledvin a jater, ovlivňuje dobu životnosti červených krvinek. 

Kde najít vitamin E

Vitamin E není obsažen v mnoha potravinách, při zpracování v kuchyni  mizí. Vyskytuje se v potravinách bohatých na tuk, bohužel při rafinaci olejů se ničí a z toho důvodu bývají oleje či margariny tímto vitaminem obohacovány. Obtížné je získat ho v dostatečném množství při nízkotučné stravě. Bohatým zdrojem vitaminu E jsou pšeničné klíčky, oříšky, sója, máslo, mléko nebo rostlinné oleje (nerafinované či obohacené), ale obsahují ho i některé druhy listové zeleniny. Mnoho vitamínu E je v naklíčených semenech.

Tělo si nedokáže vitamín E vyrobit samo, je tedy nutné ho přijímat v potravě a nebo v doplňcích stravy. 

K čemu všemu je dobrý vitamín E

Významná antioxidační funkce zvyšuje detoxikační schopnost jater - pomáhá lépe odbourávat škodliviny, je součástí obnovy a růstu svalové a dalších tkání, ovlivňuje tvorbu červených krvinek. Pravděpodobně snižuje výskyt kardiovaskulárních akutních příhod (mrtvice, infarkt) Také má z části (nebylo zcela jistě potvrzeno) preventivní vliv na některá nádorová onemocnění.

Příčinou nedostatku vitamínu E:  poruchy vstřebávání tuků anebo chronická onemocnění jater.

 

 

 

vitamin e

 

Kolik potřebujeme vitamínu E?

Děti do 7 mg, muži 10 mg, ženy 8 mg, těhotné a kojící 15 mg.