Vitamín D - "sluneční vitamín" pro zdraví a pohodu

Organické sloučeniny nezbytné pro život. Ve většině případů je organismus sám nevytváří, proto je musíme získávat z potravy. Vitamíny se dělí na dvě skupiny - rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě.
Vitamíny A,D,E,K jsou rozpustné v tucích, potřebují určité množství tuků k tomu, aby mohly být vstřebány v trávicím traktu. (ukládají se v játrech)
Druhá skupina vitamínů jsou rozpustné ve vodě a jejich nadbytek se vylučuje močí. V organismu se tyto vitamíny neukládají, musejí se denně doplňovat. 

Vitamins-in-words-820x461

 

Jedním z nejdůležitějších vitaminů pro vaše zdraví je vitamín D. Umožňuje tělu vstřebat vápník a fosfáty z vaší stravy, které jsou nezbytné k udržení zdravých kostí a zubů. V těle se vytváří působením ultrafialového záření. Pomáhá odstraňovat bolesti páteře, účastní se tvorby hormonů, povzbuzuje činnost štítné žlázy, zvyšuje odolnost proti nemocem, detoxikuje organismus. 

Při zvýšené hladině aktivního vitamínu D v krevním oběhu může být také spojován s zlepší svalovou funkcí u zdravých lidí. 

Je známo, že nízká hladina vitamínu D v těle je spojená se zvýšeným rizikem zlomenin kostí, dále se projevuje svalovou ztuhlostí, zvýšenou lomivostí kostí a u dětí špatným růstem.

Vitamín D je důležitý - aktivní : Vitamin D je neaktivní, dokud neprochází dvěma enzymatickými reakcemi v těle, které se vyskytují hlavně v játrech a ledvinách. Předchozí studie se zabývaly neaktivní formou vitaminu D (25-OH-vitamín D) a aktivní formou (1,25-OH-vitamín D), o kterých se zjistilo, že je více vázán na svalovou sílu.

Svalová slabost je známkou závazného nedostatku vitamínu D u lidí trpících křivicí a osteomalacií (např.: malabsorpce při celiakii..) 

vitamin d

 

Nedostatkem vitamínu D trpíme zejména v zimních a jarních měsících ( téměř 50% populace). Dalším důvodem, proč v zimě a nebo na jaře onemocníme chřipkou nebo jinými respiračními chorobami. V období epidemii chřipek, kdy tělo spotřebuje všechny zásoby vytvořené z letních dní (díky slunečnímu záření), je hladina vitamínu D nejnižší. 

 

„Vitamín D umožňuje správně fungovat, množit se a rychle reagovat na infekci těm bílým krvinkám a dalším složkám imunity, které tuto obranu zajišťují. Působí stimulačně na imunitu vrozenou i získanou. Nové poznatky ukazují jeho klíčovou roli pro obranu proti infekčním onemocněním, například respiračním nemocem, jako je třeba chřipka. Mnoho studií ukazuje i na vyšší výskyt nádorových onemocnění prsou a střeva u lidí s nízkou hladinou tohoto vitamínu, stejně tak na zřetelně vyšší výskyt tzv. autoimunitních onemocnění, kdy se imunita obrací proti vlastním tkáním – příkladem je roztroušená skleróza,“ uvádí Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří.

Vysoký krevní tlak i diabetes II. typu jsou častěji zjišťovány u lidí s nízkými hladinami vitamínu D.

 

Dostatek vitamínu D a z čeho ho získat

Hlavním potravinové zdroje vitamínu D je:

Slunce - vystavením se slunečnímu záření, kdy světlo podporuje k tvorbě vitamínu D. (zase pozor na nadměrné vystavování se slunečnímu záření - hrozí rakovina kůže)

Mastné/tučné ryby - pstruh, makrela, losos, tuňák a jako bonus tím získáte pro vaše srdce zdravé omega 3 - mastné kyseliny

důležité potravinové zdroje: mastné ryby, rybí tuk, játra, červené maso, vejce (žloudek) a obohacené potraviny, jako jsou obiloviny. Častá je také suplementace vitamínu D, zvláště u těch, kteří mají zvýšené riziko zlomeniny kostí způsobené jinými faktory.

Houby - jsou-li vystaveny ultrafialovému záření - např. žampiony

Některé druhy mléka - obohacené o vitamín D

Vejce - žloudek - hlavní je, konzumovat celé vajíčko, ne pouze bílek a nebo žloudek. Nestačí však, konzumovat velké množství vajec, pro získání vitamínu D.

Hovězí játra - jsou výborným zdrojem vitamínu D i dalších pro tělo důležitých živin. (železo, bílkoviny, vitamín +  vysoký obsah cholesterolu)

Obiloviny (cereálie) - obohacené cereálie o vitamín D

A v neposlední řadě se jedná o suplementy, které vám pomohou dostat do těla správnou denní dávku. Na druhou stranu, jak se říká, všeho moc škodí, proto i u vitamínu D je potřeba správného množství. Dobré je, se vždy poradit o správném dávkování se svým lékařem..

Olej z tresčích jater  - nabídku tohoto oleje najdete u nás v E-shopu (Olej s vitamínem D)  - lze zvolit olej a nebo kapsle, obsahují bohatý zdroj vitaminu D.