Vitamín C - pro správnou funkci všech buněk lidského těla

Organické sloučeniny nezbytné pro život. Ve většině případů je organismus sám nevytváří, proto je musíme získávat z potravy. Vitamíny se dělí na dvě skupiny - rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě.
Vitamíny A,D,E,K jsou rozpustné v tucích, potřebují určité množství tuků k tomu, aby mohly být vstřebány v trávicím traktu. (ukládají se v játrech)
Druhá skupina vitamínů jsou rozpustné ve vodě a jejich nadbytek se vylučuje močí. V organismu se tyto vitamíny neukládají, musejí se denně doplňovat. 

Vitamins-in-words-820x461

Nejznámější vitamín C - zvaný také jako kyselina askorbová. 

 

Zvyšuje obrany schopnost organismu proti nemocem od nachlazení po závažnější nemoci. Pomáhá při vstřebávání kolagenu = bílkovina, která má vliv na zdravou kůži, chrupavek, kostí, zubů, správnou funkci a pevnost pojivové tkáně. A důležitou úlohu při hojení spálenin a ran.

Vitamín C napomáhá odbourávat cholesterol v krvi a tím chrání ochranu před srdečními chorobami, zlepšuje paměť, oddaluje stárnutí.

Tělo si tento vitamín C neumí samo vyprodukovat. 

Kolik vitamínu C potřebujeme přijmout : děti 50 - 70 mg (dle věku) dospělí 75 mg a u mužů 90 mg.

 

vita c

 

Vitamín C je rozpustný ve vodě a při jeho nedostatku má negativní vliv na pevnost cév, snižuje pevnost zubního aparátu, může se také projevovat zvýšenou krvácivostí.

Nachází se v mnoha druzích ovoce a zeleniny: pomeranče, citrusové plody, jahody, rakytník, kiwi, papriky, brokolice, kapusta a špenát, zelí.

Proč užívat vitamín C ?

Silný antioxidant, který může snížit riziko chronických onemocnění a může posílit přirozenou obranyschopnost vašeho těla

Může pomoci s vysokým krevním tlakem - vysoký krevní tlak vás vystavuje riziku srdečních onemocnění. (vitamín C není jediný vitamín, který pomáhá)

Může pomoci snížit hladinu kyseliny močové v krvi a předcházet DNĚ (Je typ artritidy - jedná se o velice bolestivý zánět kloubů, zejména palců, lidé s dnou trpí otokem a náhlými prudkými bolestmi. Dna příznaky se objeví, když je příliš mnoho kyseliny močové v krvi. Kyselina močová je odpadní produkt vyrobený tělem. )

Pomáhá zlepšit  absorpci železa. Železo je důležitou živinou (více v dalším z článků u nás na blogu). Pokud trpíte nízkou hladinou železa, konzumací více potravin bohatých na vitamín C nebo doplnění vitaminu C, může pomoci zlepšit hladinu železa v krvi.

Posiluje imunitu tím, že pomáhá lepší funkci bílých krvinek
Jedním z hlavních důvodů, proč lidé užívají doplňky vitamínu C, je posílení jejich imunity.

Vitamín C se podílí na mnoha částech imunitního systému. - podporuje produkci bílých krvinek známých jako lymfocyty, které pomáhají chránit tělo před infekcemi. Pomáhá těmto bílým krvinkám fungovat efektivněji a chrání je před poškozením potenciálně škodlivými molekulami, jako jsou například volné radikály. Vitamin C je nezbytnou součástí obranného systému kůže.

Příznivě působí na paměť a myšlení.