Vitamín A (retinol) na vrásky a akné

Organické sloučeniny nezbytné pro život. Ve většině případů je organismus sám nevytváří, proto je musíme získávat z potravy. Vitamíny se dělí na dvě skupiny - rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě.
Vitamíny A,D,E,K jsou rozpustné v tucích, potřebují určité množství tuků k tomu, aby mohly být vstřebány v trávicím traktu. (ukládají se v játrech)
Druhá skupina vitamínů jsou rozpustné ve vodě a jejich nadbytek se vylučuje močí. V organismu se tyto vitamíny neukládají, musejí se denně doplňovat. 

 

Vitamins-in-words-820x461

 

Vitamín A je v tucích rozpustný vitamín. Existuje ve dvou přirozených formách – vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretin).

Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu (je zrakový pigment) 

 

retinol je obsažený v živočišných zdrojích - v případě jeho nedostatku, může tělo enzymatickým štěpením ve střevech přeměňovat karotenoidy z rostlinných zdrojů v aktivní vitamín A, v množství, jaké organismus potřebuje. Organismus dokáže využít šest karotenoidů, z nichž nejvíce důležitý je betakaroten

Vitamín A má v těle řadu funkcí - je nezbytný pro buněčné dělení,účastní se udržování sliznic dýchacího, zažívacího a močového ústrojí, je důležitý pro zrak, posiluje obranyschopnost organismu proti nemocem, sehrává významnou roli při produkci pohlavních hormonů.

 

vitamin aa

Příznaky nedostatku vitamínu A

Špatný zrak - změny v kvalitě vidění jsou ukazatelem možného nedostatku těchto organických sloučenin. Nízké hladiny mohou mít za následek stav známý jako xeroftalmie. Jedním z nejvýraznějších příznaků této poruchy je noční slepota, neschopnost vidět v špatně osvětlených prostředích. Nedostatečné množství může také způsobit, že rohovka zhoustne.

Vzhled a známky stárnutí - Vrásky a jemné linie jsou vypovídajícími známkami postupujícího věku. Nízká hladina vitamínu A může hrát roli ve vašem vzhledu. 

Kromě toho by nedostatek mohl způsobit suchou, šupinatou pokožku.  Tyto změny mohou způsobit, že vaše kůže ztratí svou mladistvou pružnost.

Špatný nebo zakrnělý růst - poznáváte to také: nedostatek vitaminu A může zpomalit růst vašeho dítěte. Tato organická sloučenina je klíčová pro procesy, které dělají osobu růstově vyšší a rozvíjí příslušné tělesné rysy.

U deficitu vitaminu A mohou být navíc přítomny respirační a močové anomálie. Také můžete být náchylnější k infekcím způsobeným oslabeným imunitním systémem. 

 

Výhody, které můžete získat z vitamínu A


Dobrý zrak
Nejzřejmějším přínosem vitamínu A je bezpochyby to, jak pomáhá zlepšovat zdraví očí. 

Z toho vyplývá, že můžete zlepšit jak zrakové vidění, tak noční vidění, a to zajištěním dostatečného přísunu vitaminu A. Poskytuje výživu sliznice oka.

Studie také naznačují, že vitamín A může pomoci se suchýma očima a šedým zákalem.

Mladší vypadající pleť
Vitamin A je populární v mnoha kosmetických výrobcích. Představte si retinoidní krémy a nabídky obsahující kyselinu retinovou. Je zásadní pro podporu normálního zdraví pokožky. 

Vitamín je nezbytný pro regeneraci a regeneraci kůže. Přispívá k produkci glykoproteinů. Tyto látky, které obsahují cukr a proteiny, zase podporují tvorbu měkkých tkání.

Akné je jedním z těch kožních problémů, které výzkum ukázal, že tento vitamin může pomoci. Isotretinoin, forma kyseliny retinové, je běžně používán pro tento účel. Snižuje velikost mazových žláz a snižuje tvorbu mazu. V důsledku toho snižuje počet bakterií na povrchu kůže. Isotretinoin také bojuje se zánětem.

Působení vitaminu A naznačuje, že může pomoci kontrolovat suchou pokožku. Může být užitečné při vyhlazování jemných linek a vrásek tím, že zlepšuje produkci kolagenu. To vše může jít dlouhou cestu, která vám pomůže dosáhnout mladšího vzhledu pleti. Silné antioxidační vlastnosti jej činí užitečným pro prevenci rakoviny kůže.

Zdravé vlasy
Tento vitamin může také pomoci, aby vaše vlasy byly ve skvělé kondici. To by mohlo být užitečné pro tento účel vzhledem k účinku, který má na mazové žlázy, stejně jako produkce kožního mazu. Účinky se zvýší, když je zkombinujete s některými dalšími vitamíny, tuky, bílkovinami a zinkem.

Zvýšení imunity
Váš imunitní systém je lépe schopen plnit svou funkci v přítomnosti optimálního množství vitaminu A. Předpokládá se, že vitamíny, které vaše tělo potřebuje pro imunitní reakci, jsou pod jeho kontrolou. 

Vitamin A pomáhá posilovat sliznice v oblastech, kde se nachází 

Kde získat vitamín A
Vitamín A můžete získat ze živočišných i rostlinných zdrojů. Jak jsme si poznamenali dříve, formy, které dostanete ze živočišných zdrojů, jsou předem vytvořené varianty, retinoidy. Živočišný tuk nabízí organické sloučeniny v hojném množství. Populární příklady prospěšných potravin, z nichž některé potraviny již vitamín A:

• Máslový tuk
• Masové výrobky z orgánů (např. ledviny a játra)
• Žloutky
• Plnotučné mléko
• Ryba
• Olej z tresčích jater

Významné potraviny s obsahem vitamínu A jsou:

• Mrkev
• Sladká brambora
• Brokolice
• Červená paprika
• Meloun
• Špenát
• Dýně

Vitamin A je k dispozici v široké škále barevných plodů a zelené, listové zelenině.