Bílkoviny

Nebo také proteiny jsou v proteinové dietě nejdiskutovanější makroživinou. Jsou důleitou součástí k růstu a udržení tkání (od svalů, kostí, po nehty a vlasy). Zasytí vás a dokonce pomohou v přípravě, při zbavení se nadbytečných kil. Proteiny jsou součástí tvorby enzymů, které umožňují trávení, jsou důležité pro vznik protilátek bojujících s infekcemi, jsou součástí produkci hormonů a mají mnoho dalších důležitých funkcí.

Dostatek proteinů tvoří základ zdraví

Životní styl, který je součástí většiny populace, vede k životu ve spěchu a stresu. Během dne se nestíháme pořádně najíst, večer nás dohání hlad, který se změní na ,,mlsnou". Navazuje na to také ,,přejídání na noc" a není to dobré, všichni to víme. Když k tomu přidáme nedostatek  pohybové aktivity, sedavý životní styl, nezdravou skladbu jídelníčku a další neřesti ( kouření, konzumace alkoholu, velké množství kávy = základ pro mnoho civilizačních chorob.

První krok vylepšení svého jídelníčku

bez čeho by se váš jídelníčku neměl obejít jsou proteiny. Pokud máme v jídelníčku nedostatek, postupně ztrácíme  svalovou hmotu, což je pro naše tělo nežádoucí. Subjektivně se můžete cítit více unavení, slabí, problémy s imunitou. Jaké množství je ideální denně přijmout ? 1 - 1,3 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti. 


Rozdělení bílkovin:

živočišnéjsou plnohodnotné - obsahují všechny nezbytné aminokyseliny důležité pro organismus. Obsaženo v: masu, vejcích, mléku a v mléčných výrobcích. 
???? Jsou součástí zdrojem živočišných tuků.

rostlinné ~ jsou neplnohodnotné - neobsahují všechny nezbytné aminokyseliny, co organismus potřebuje pro stavbu tkání a tělo si je neumí samo vytvořit, proto je musíme přijímat v potravě. Pouze sója se svým složením blíží skladbě živočišných bílkovin. 
Rostlinné bílkoviny jsou cenným zdrojem vitamínů, minerálů a dalších látek nezbytné pro lidské tělo.

Důležité je správně kombinovat tyto druhy bílkovin. Strava by měla obsahovat ⬆️ 70% bílkovin z živočišných zdrojů (kombinovat nejenom s masem a dbát na to, aby zdroje bílkovin byly co nejméně průmyslově zpracované ⚠️)

Při nízkém příjmu bílkovin (v průběhu i po skončení BLD programu) tělu mohou chybět aminokyseliny - které tělo potřebuje k budování svalů, také můžete přicházet o již vybudovanou svalovou hmotu - není to zcela žádoucí při hubnutí. 


Co nám bílkoviny přinášejí za klady pro naše tělo 
♦ Udržení svalové hmoty - při dostatečném množství bílkovin 
♦ Spalování tuků - dostatečné množství bílkovin dodat tělu 
♦ Snížení vysokého krevního tlaku
♦ Lépe zasytí a omezí pocit chutí na sladké

Proč je důležité jíst maso - obsahuje zdroj živin, cenné látky, železo, zinek, vápník, vitamín B ( ke kterému se ještě vrátím) a kyseliny listové.

Živočišné bílkoviny jsou obsažené v masu (rybách), mléce, mléčných výrobcích (sýry, tvaroh, olomoucké tvarůžky), vejce.

Rostlinné bílkoviny jsou obsažené v quinnoi, amarant, pohanka, oves, žito, chlorella, spirulína, mořské řasy, sója a produkt, z ní, arašídy (nikoliv arašídové máslo), čočka, fazole, hrách, konopné semínko...

Příště se můžete těšit na příspěvek o sacharidách 

BodyLoveDiet.cz ♻️

 
 
 

bílkoviny