Vláknina je v jídelníčku nepostradatelná

Patří do významné složky potravin (rostlinného původu - zeleniny, obilovin, luštěnin, ovoce, ale také celozrnného pečiva, těstovin a cereálií), které tělo nemůže samo strávit. Potraviny s obsahem vlákniny mnohem lépe zasytí, mají pozitivní vliv na činnost střev a jejich pravidelný příjem odstraňuje řadu onemocnění - zácpu, závažné poruchy tlustého střeva. Dostatečné množství vlákniny upravuje také hladinu cholesterolu v krvi, snižuje riziko vzniku křečových žil, rakoviny tlustého střeva a hemoroidů. 

Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná:

  • Rozpustná vláknina má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a jiných sacharidů (mezi něž sama také patří), váže na sebe vodu a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum. Může pomoci konzumace vlákniny snížit hladinu glukózy a přispět ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Potraviny s rozpustnou vlákninou zahrnují ovesné vločky, ořechy, fazole, čočku, jablka a borůvky.

 

  • Nerozpustná vláknina v trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Zejména příznivě se uplatní v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami. Pomůže jídlu projít přes trávicí systém, podporuje pravidelnost a pomáhá předcházet zácpě. Potraviny s nerozpustnými vlákny zahrnují pšenici, celý pšeničný chléb, kuskus celozrnného, ​​hnědou rýži, luštěniny, mrkev, okurky a rajčata.

 

Děti a dospělí potřebují alespoň 20 - 30 g vlákniny denně pro dobré zdraví. Množství pod tuto hranici je považováno za řady nemocí. V opačném případě, při konzumaci nad 50 g denně může zapříčinit konzumace vlákniny střevní potíže. 

Skvělé zdroje vlákniny jsou celé ovoce a zelenina, celé zrno a fazole, celozrnné potraviny, čerstvé ovoce a zelenina, luštěniny a ořechy.

Některé tipy pro zvýšení příjmu vlákniny:

  • Jezte celé plody místo pití ovocných šťáv.
  • Vyměňte bílou rýži, chléb a těstoviny za hnědou rýži a celozrnné produkty.
  • Na snídani si vyberte obiloviny, které mají jako hlavní složku celé zrno.
  • Jezte syrovou zelenině místo náhražek, krekrů nebo čokoládových tyčinek.

Vláknina a nemoci

Zdá se, že vláknina snižuje riziko vývoje různých stavů, včetně onemocnění srdce, cukrovky, divertikulárního onemocnění a zácpy. Navzdory těmto přínosům má vlákno pravděpodobně malý vliv, pokud vůbec, na riziko rakoviny tlustého střeva.

 

Vyšší příjem vlákniny je také spojen s nižším rizikem metabolického syndromu, což je kombinace faktorů, které zvyšují riziko vzniku srdečních onemocnění a cukrovky. Mezi tyto faktory patří vysoký krevní tlak, vysoká hladina inzulínu, nadváha (zejména kolem břicha), vysoké hladiny triglyceridů a nízké hladiny HDL (dobrého) cholesterolu. Několik studií naznačuje, že vyšší příjem vlákniny může z tohoto syndromu přinést ochranné výhody. 

Diabetes typu 2

Diety s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem potravin, které způsobují náhlé zvýšení krevního cukru, mohou zvýšit riziko vzniku cukrovky typu 2. Oba studie Harvardu - ženských sester a mužských zdravotnických pracovníků - zjistily, že tento druh stravy více než zdvojnásobil riziko cukrovky typu 2 ve srovnání s dietou s vysokým obsahem obilných vláken a nízkým obsahem vysoce glykemického indexu. Dieta s vysokým obsahem obilovin byla spojena s nižším rizikem diabetu 2. typu.

 

Divertikulární onemocnění

Divertikulitida, zánět střeva, je jednou z nejčastějších onemocnění tlustého střeva v západní společnosti související s věkem. U mužských zdravotnických pracovníků v dlouhodobé následné studii byla konzumace dietních vláken, zvláště nerozpustných vláken, spojena s přibližně 40% nižším rizikem divertikulárního onemocnění. 

Vláknina a zácpa

Vlákno v pšeničných otrubách a ovesných otrubách je považováno za účinnější než vláknina z ovoce a zeleniny. Odborníci doporučují zvyšovat příjem vláken postupně spíše než náhle a protože vlákno pohlcuje vodu, přívod nápoje by měl být navýšen, jelikož příjem vlákniny se zvyšuje.

 

Rakovina prsu

Velká studie z roku 2016   vedená výzkumnými pracovníky na Harvardské TH Chan School of Public Health ukázala, že vyšší příjem vlákniny snižuje riziko rakoviny prsu, což naznačuje, že příjem vlákniny během dospívání a rané dospělosti může být obzvláště důležitý.

  • Ženy, které konzumují více potraviny s vysokým obsahem vlákniny během dospívání a v dospělosti, včetně zeleniny a ovoce, mohou mít výrazně nižší riziko rakoviny prsu než ty, které jedí méně živin, v mládí.

fiber