Vitamín B pro správné fungování nervové soustavy

Organické sloučeniny nezbytné pro život. Ve většině případů je organismus sám nevytváří, proto je musíme získávat z potravy. Vitamíny se dělí na dvě skupiny - rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě.
Vitamíny A,D,E,K jsou rozpustné v tucích, potřebují určité množství tuků k tomu, aby mohly být vstřebány v trávicím traktu. (ukládají se v játrech)
Druhá skupina vitamínů jsou rozpustné ve vodě a jejich nadbytek se vylučuje močí. V organismu se tyto vitamíny neukládají, musejí se denně doplňovat. 

Vitamins-in-words-820x461

 

Co je vitamín B?

Celkem máme osm vitamínů B, které mají podobné vlastnosti a funkce, jsou seskupeni jako B-komplex. Zahrnují: thiamin, vitamin B-1; riboflavin, vitamin B-2; niacin nebo vitamin B-3; kyselina pantothenová, vitamín B-5; hydrochlorid pyridoxinu, vitamin B-6; folát, kyselina listová; biotin; a kyanokobalamin, vitamin B-12. Vitaminy komplexu B jsou rozpustné ve vodě. To znamená, že na rozdíl od mnoha vitamínů, které mohou být uloženy v těle pro budoucí použití, vaše tělo není schopno uchovávat většinu vitamínů B, přičemž vitamin B-12 je výjimkou z pravidla. Jakékoliv další vitamín B, tj. Vitamín B, který není používán ve stejný den, se vylučuje z těla močí. Jako takové potřebujete pravidelný denní přísun vitamínů B.Vitamíny B jsou jemné a snadno zničitelné, zejména alkoholem a vařením. Zpracování potravin může také snížit vitamíny B v potravinách, což je důvod, proč jsou celozrnné potraviny obecně mnohem výživnější než jejich zpracované protějšky, jako je bílá mouka, chléb a rýže.

Proč naše tělo potřebuje vitamíny B

Ačkoliv mají podobné vlastnosti a funkce, každý vitamín B ze skupiny B komplexů  má svou vlastní roli ve vašem těle, stejně tak jako vzájemnou spolupráci při zachování vašeho zdraví a pohody. Některé z důvodů, proč vaše tělo potřebuje vitamíny B, zahrnují;

  • Funkce nervového systému - vitamíny B-komplexu pomáhají vašemu mozku a nervům správně fungovat. Neurotransmitery jsou typem chemické látky ve vašem mozku, která přenáší informace, pokud nemohou „požár“ váš mozek nemůže správně fungovat. Váš mozek vyžaduje, aby vitamín B5, B6 a B12 vytvářely neurotransmitery. Niacin je také nutný pro podporu nervového zdraví, stejně jako čistoty a nálady kovů. Vitamín B12 má v těle mnoho funkcí a je důležitou součástí zdravých nervových buněk, konkrétně myelinu, který pokrývá a chrání každou nervovou buňku.
  • Podporují metabolismus a produkci energie - vitamíny B-komplexu pomáhají přeměnit živiny z potravy na energii. Působí jako koenzymy v těle, pomáhají s mnoha metabolickými procesy. Pomáhají přeměně uhlohydrátů na glukózu, kterou pak tělo „spaluje“, aby vytvořilo energii. Jsou také důležité pro metabolismus tuků a bílkovin.
  • Funkce červených krvinek - tělo potřebuje zdravé červené krvinky k transportu kyslíku po celém těle. Hemoglobin jsou důležité proteiny v těle, které se váží na kyslík, který vdechujete a transportujete kolem těla. Oni jsou tvořeni haeme který vaše tělo závisí na B-12 a B-6 produkovat. Thiamin, riboflavin a kyselina listová také hrají roli ve vývoji červených krvinek.
  • Další důležité funkce - niacin a vitamín B-12 kontrolují aktivitu genů ve vašich buňkách, pomáhají buňkám množit se a vytvářet novou DNA. Vitamin B-5 pomáhá při tvorbě hormonů.

Zdravotní přínosy vitamínu B

Vitamíny B-komplexu mají pro vaše tělo širokou škálu zdravotních výhod. Jsou zvláště výhodné pro výrobu energie a podporu nervového systému.

Další zdravotní výhody zahrnují:

  • Vitamin B1 je nutný pro enzymy, které se podílejí na metabolismu glukózy, který dodává energii do mozku. To hraje roli v udržování nálady u zdravých dospělých a usnadňuje produkci acetylcholinu.
  • Vitamin B2 usnadňuje produkci energie a hraje důležitou roli v metabolismu proteinů.
  • Vitamin B3 se podílí na antioxidačních mechanismech a detoxikačních reakcích. Pomáhá tělu metabolizovat sacharidy, metabolismus tuků a bílkovin a je nutný pro uvolňování energie z potravin.
  • Vitamin B5 pomáhá podporovat zdravý nervový systém, protože je nezbytný pro produkci některých neurotransmiterů. To také pomáhá normální funkce nadledvinek, která je důležitá pro schopnost těla reagovat na stres.
  • Vitamin B6 - může pomoci podpořit před menstruační zdraví včetně podrážděnosti a změn nálady. To může také pomoci zmírnit nevolnost během těhotenství.
  • Vitamin B12 - pomáhá podporovat zdravé fungování nervového systému, což může být prospěšné v době stresu. Usnadňuje tvorbu energie a pomáhá vytvářet červené krvinky.
  • Biotin může pomoci posílit měkké křehké nehty a snížit zlomení a štěpení. Podílí se také na metabolismu glukózy.
  • Je známo, že kyselina listová  podporuje zdravý vývoj mozku a nervového systému u dětí, pokud se užívá denně po dobu jednoho měsíce před početím a během těhotenství.

Dietní zdroje vitamínu B

Pivovarské kvasnice jsou nejbohatším přírodním zdrojem mnoha vitamínových skupin B-komplexu. Celozrnné cereálie a játra jsou také bohaté na vitamíny B. Dobrými zdroji B12 jsou živočišný původ a zahrnují játra, maso, mléko, sýry a vejce. Dobrými zdroji folátu jsou zelená listová zelenina, luštěniny, semena, játra, kuře, vejce, obiloviny a citrusové plody. Veškerá mouka používaná v chlebu v Austrálii je obohacena kyselinou listovou a thiaminem, s výjimkou „organického“ chleba. Mezi další dobré zdroje thiaminu patří ořechy a semena, maso, luštěniny a celá zrna. Dobré zdroje B6, B3 a B5 jsou podobné. Riboflavin se nachází v mléce, jogurtu, tvarohu, vejcích, celozrnných chlebech a cereáliích, listové zelené zelenině, masu, játrech a ledvinách.

Známky, kdy potřebujete více vitamínu B

Známky, že budete potřebovat více vitamínů B-komplexu, jsou často spojeny s nervovým systémem nebo produkcí energie. Můžete zaznamenat příznaky jako únava, apatie, poruchy spánku, podrážděnost a nízká nálada. Nedostatek vitaminu B5 může mít za následek popraskané rohy úst a oteklý jazyk.

Některé skupiny jsou více ohroženy nedostatkem těchto vitaminů. Například vegetariáni obvykle nemají dostatek vitaminu B12, protože se nacházejí pouze ze zvířecích zdrojů. Starší pacienti mohou mít také větší pravděpodobnost nedostatku některých vitamínů B. Ti, kteří pijí alkohol, kávu nebo čaj, mohou mít také nadměrně další požadavky na vitamíny B. Lidé, kteří vykonávají namáhavé cvičení, mohou mít také další požadavky na některé vitamíny B.

 

vitamin B