Minerály- bez nich tělo nemůže fungovat, tak jak by mělo

Minerály jsou stejně potřebné jako vitamíny, které se však odlišují chemickým složením (jsou anorganického původu). Minerály si tělo samo neumí vytvořit, proto musí být do těla doplňovány  prostřednictvím potravy. V celkové tělesné hmotnosti minerály tvoří přibližně 4 - 5% a  z tohoto množství je 83 % obsaženo v kostech. Jsou nezbytné pro mnoho procesů ve vašem těle, zejména rovnováhy tekutin, udržování kostí a zubů, svalové kontrakce a funkce nervového systému.

minerály 1

Jedním z klíčových úkolů hlavních minerálů je udržení správné rovnováhy vody v těle. Při tom se ujímá vedení sodík, chlorid a draslík. Další tři důležité minerály - vápník, fosfor a hořčík - jsou důležité pro zdravé kosti.

Zdravá strava je nezbytná pro zdravé a zdravé tělo, ale jakou roli v tom mají hrát

minerály?

Minerály jsou látky, které přicházejí ze země. Jsou v půdě a nečistotách, které používáme k pěstování rostlin (některé minerály jsou absorbovány do vodního systému). Zvířata pak jedí tyto rostliny a my vstřebáváme minerály do našich vlastních těl, a to buď jedením rostlin přímo nebo konzumací masa.

 

Naše těla potřebují minerály v malém množství, protože hrají mnoho důležitých rolí v tom, že nám pomáhají zůstat zdravý. Naše těla používají minerály, aby naše srdce, svaly, kosti a mozek fungovaly správně.

 

I když se může zdát jednodušší pop pilulku doplnit svou stravu minerály, většina z nás jsou schopni získat všechny potřebné vitamíny a minerální látky prostřednictvím zdravé výživy sám.

 

Vápník

Téměř každá buňka v těle nějakým způsobem využívá vápník, což je nezbytné pro náš nervový systém, svaly, srdce a kosti.
Jak stárneme, absorbujeme méně vápníku z naší stravy, což znamená, že naše tělo ho odebírá z našich kostí, což nakonec vede k osteopenii nebo osteoporóze. Zajištění toho, že máme dostatek vápníku v naší dietě livelong, může tomu zabránit.

Co potřebujete: 1 000 mg denně

Zdroje vápníku: mléčné výrobky, jako je mléko, sýr a jogurt, listová zelená zelenina jako špenát a kapusta, losos, pstruh a sardinky a obohacené obiloviny

Co se může stát, pokud nedostanete dostatek vápníku:

osteoporózy
osteopenie
onemocnění s nedostatkem vápníku (hypokalcemie)
Děti, které nedostávají dostatek vápníku, nemusí růst jako dospělí.

vapník

 

Železo

Železo je klíčovou složkou tvorby hemoglobinu, bílkoviny nalezené v červených krvinkách, která pomáhá s dodáváním kyslíku po celém těle.

Bez dostatečného množství železa je kyslík odkloněn tam, kde je potřeba, přičemž většina z vás zanechává pocit dechu, únavy a snahy zvládnout každodenní úkoly.

 

Železo je také nezbytné k udržení zdravých buněk, kůže, vlasů a nehtů.

Co potřebujete: menstruující ženy vyžadují 18 mg denně, zatímco muži a starší ženy potřebují jen 8 mg denně

Dobré zdroje železa: játra, červené maso, ryby, tofu, obohacené obiloviny a chléb, vejce, ořechy a celá zrna.

Co se může stát, pokud nedostanete dostatek železa:

Pocit slabosti a únavy
Bolesti hlavy
Obtížnost soustředění
Anémie
Bledá kůže
Dušnost

 

železo

 

Hořčík

Hořčík je důležitý pro mnoho základních procesů těla, včetně regulace funkce svalů a nervů, hladiny cukru v krvi, krevního tlaku a tvorby bílkovin, silných kostí a DNA.
Existuje několik faktorů, které mohou poškodit naše hladiny hořčíku, včetně léků, jako jsou inhibitory protonové pumpy, špatná dieta, sycené nápoje, měkká voda a doplňky vápníku.

Jíst potraviny s vysokým obsahem hořčíku a jiných minerálů mohou pomoci při prevenci vysokého krevního tlaku u jedinců s prehypertenzí.

Co potřebujete: liší se podle věku a pohlaví. Obecně platí, že dospělí muži vyžadují 400 - 420 mg denně a ženy 310 - 320 mg.

Dobré zdroje hořčíku: mléko, jogurt, obohacené obiloviny, listová zelená zelenina, celá zrna, ořechy, semena a luštěniny.

Co se může stát, pokud nedostanete dostatek hořčíku:

Nespavost
Únava
Nedostatek chuti k jídlu
Špatná paměť
Svalové záškuby nebo křeče
Špatná paměť

hořčík

 

Jód

Jod pomáhá dělat hormony štítné žlázy, což zase udržuje buňky a metabolické poměry pracovat normálně.
Nedostatek jódu uprostřed těhotenství je vážný jak pro matku, tak pro dítě. To může vyvolat hypertenzi uprostřed těhotenství pro matku, a duševní překážku pro dítě. Jód přebírá nezbytnou roli ve vývoji centrální nervové soustavy.

To by mohlo být překvapením, že poruchy jodového deficitu (IDD) jsou jedním z největších celosvětových zdravotních problémů dneška. Nedostatek jodu je považován za jednu z nejvýznamnějších a předvídatelných příčin poškození mozku, spolu s škodlivými účinky na duševní a tělesný vývoj dětí.

Co potřebujete: dospívající a dospělí vyžadují 150mcg denně

Dobré zdroje jódu: korýši, mořské ryby, mléčné výrobky, zrna a obiloviny obohacené obilovinami

Co se může stát, pokud nedostanete dostatek jodu:

Problémy se soustředěním
Goiter - zvětšená štítná žláza
Omráčený růst a opožděný sexuální vývoj plodu matky s nedostatkem jodu
Problémy duševního a fyzického vývoje u dětí

jód

 

Draslík

Draslík pomáhá kontrolovat rovnováhu tekutin v těle a zajišťuje, aby se svaly řádně stahovaly - to zahrnuje i srdce, a proto je důležité pro regulaci tepové frekvence a udržování zdravého krevního tlaku.
Používá se také pro tvorbu bílkovin a svalů, prolomení a používání sacharidů a udržení normálního růstu těla.

Nedostatek draslíku může způsobit řadu negativních vedlejších účinků a zdravotních problémů. Jinak je známo jako hypokalemie.

Co potřebujete: 4 700 mg denně

Dobré zdroje draslíku: squash, sladké brambory, bílé brambory, bílé fazole, jogurt, banány a pomerančový džus.

Co se může stát, pokud nedostanete dostatek draslíku:

Dobré zdroje draslíku: squash, sladké brambory, bílé brambory, bílé fazole, jogurt, banány a pomerančový džus.

Co se může stát, pokud nedostanete dostatek draslíku:

Svalová slabost
Svalové křeče a záškuby
Zvýšený krevní tlak
Abnormální srdeční rytmy
Sečteno a podtrženo

draslík

 

Chlorid
Rajčatová šťáva s celerem ve skle
Nicholas Eveleigh / Getty Images
Chlorid je zajímavý hlavní minerál. Vaše tělo ho potřebuje k vytvoření žaludečních šťáv a nachází se přímo vedle sodíku v tekutině obklopující buňky. Chlorid ve skutečnosti spolupracuje se sodíkem, aby pomohl udržet tělesné tekutiny v rovnováze.

Chlorid dietní se nachází v stolní soli (chlorid sodný) a mnoha zeleninách, včetně celeru a rajčat. Zřídkakdy je důvod, proč by bylo vhodné užívat chloridové doplňky.

celerovo rajčatové

 

Fosfor
grilované maso
Berkant Sezer / Getty Images
Fosfor je důležitý pro růst kostí a funkci normální buněčné membrány. Funguje spolu s vitamíny B-komplexu, aby převedly potraviny, které jíte, na energii, kterou vaše tělo potřebuje pro všechny své každodenní činnosti. Je uložen v kostech.

Nedostatek fosforu je poměrně vzácný a je obvykle spojován s léky, jako jsou doplňky uhličitanu vápenatého a antacida. Nedostatek na severu je dostatečný k tomu, aby způsobil symptomy, a obvykle se to děje pouze s extrémní podvýživou.

Fosfor se nachází v potravinách s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou maso, ořechy, semena a luštěniny.

Užívání fosforových doplňků není nutné, a naopak, přebytek fosforu je ve skutečnosti spojen s vyšším rizikem úmrtí. Toxicita fosforu (příliš mnoho fosforu) je velmi vzácná, ale byla zjištěna u stavů, jako je těžké onemocnění ledvin.

fosfor_1

 

Sodík
Převržená solnička
Robert Llewellyn / Getty Images
Sodík funguje spolu s chloridem pro udržení rovnováhy tekutin mimo buňky. Příjem sodíku je důležitý pro regulaci krevního tlaku. Nedostatek sodíku je vzácný a ve skutečnosti je přílišné množství sodíku příliš rozšířeným problémem. Konzumace přílišného množství sodíku může u některých lidí zvýšit krevní tlak.

Sodík se nachází spolu s chloridy v stolní soli a je přirozeně obsažen v malých množstvích v různých potravinách. Většina sodíku však pochází ze zpracovaných potravin, které obsahují sůl nebo konzervační látky vyrobené ze sodíku.

sodík_1

 

Síra

Síra je minerál nezbytný pro tvorbu chrupavek, šlach a také kostí. Podílí se na detoxikaci organismu a zdravém reprodukčním systému, preventivně pomáhá proti revmatismu, působí při bolestech svalů a poskytuje úlevu při alergiích.

Sírové aminokyseliny jsou velmi důležité pro udržování a integritu buněčných systémů. Silně ovlivňují schopnost produkovat glutathion a schopnost neutralizovat volné radikály, reaktivní formy kyslíku a detoxikovat jedovaté sloučeniny. Může být vaše strava v těchto kritických aminokyselinách nedostatečná?

Dávka nebyla nikdy stanovená, avšak doporučené množství pro dospělé činí 0,5 - 1 g

síra

 

Zinek

Důležitý pro vývoj pohlavních orgánů  v období dospívání, ovlivňuje plodnost a u mužů zdravou prostatu. Reguluje hladinu cholesterolu a prospívá diabetikům, upravuje hladinu cukru v krvi. Má pozitivní vliv na pokožku a spolupůsobí při léčbě všech kožních problémů: popáleniny, opařeniny, při léčbě ekzému, akné a lupenky.

Nejlepších potraviny, které mají vysoký obsah zinku.
Maso. Maso je vynikajícím zdrojem zinku 
Mušle. Mušle jsou zdravé, nízkokalorické zdroje zinku
Luskoviny. Luskoviny jako cizrna, čočka a fazole obsahují značné množství zinku
Semena
Ořechy
Mléčné výrobky
Vejce
Celá zrna

Dospělí 15 mg, těhotní a kojící ženy 20-26 mg, sportovci 25 mg a více.

 

zinek1_1

 

Mangan

Je nezbytné, abychom do našeho těla přijímali doporučená množství minerálů, abychom se cítili zdravě a předcházeli dlouhodobým problémům. Dobrou zprávou je, že jíst vyváženou a pestrou stravu zůstává nejlepším způsobem, jak dosáhnout doporučené denní úrovně. Doplňky by měly být používány pouze k vyplnění mezer ve výživě vašeho režimu namísto nahrazení zdravých potravin.

Podívejte se na tento článek se dozvíte o 10 základních minerálů, které lidské tělo a jejich nejlepší zdroje potravy.