Nyní probíhá velké LETNÍ SLEVY

Ovoce - jablka

                   Jejich výhody                     

 

Jsou symbolem mládí a přirozené krásy. Konzumace jablek má příznivé účinky na naše zdraví.

O čem také mluví jedno anglické rčení: ,, Jedno jablko denně doktora zahání " Uchováváme jablka v chladu, protože déle vydrží, než při pokojové teplotě.

 jabko

Jablka jsou osvěžujícím zdrojem cenných látek a mají zázračné účinky na naše zdraví, zvyšují naší obranyschopnost a vitalitu. Bohatá na živiny je obzvlášť jejich slupka, proto je pojídáme neoloupaná.

Zastoupené vitamíny: C, E, K a beta-karoten (provitamin A) a minerálních látek a stopových prvků vápník, železo, mangan, draslík, zinek a chrom. Minerál bor (2-3 jablka denně) má vliv na zvýšení hladiny estrogenu a může pomoci s potíži při menopauze. Nedílnou součástí je také pektin (rozpustná vláknina), který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, chrání před nemocemi srdce a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

Věděli jste, že jablka chrání mozek před poškozením Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Skvělý pomocník při trávení – kyseliny které regulují kyselost žaludku a trávicí enzymy napomáhají trávení a normální střevní mikroflóře. Konzumací jablek léčíme choroby žlučníku a jater. Jablka jsou také vhodná při revmatismu a dně.

Pomáhají diabetikům při regulaci hladiny cukru v krvi. Dále také při nachlazení, kašli a chraptění (dezinfikují ústní dutinu a horká šťáva z jablek rozpouští hleny a účinně působí proti horečce.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g

56 kcal/ 238 KJ

Bílkoviny: 0,37 g

Sacharidy: 12,8 g

Cukry: 11 g

Tuky: 0,4 g

Vláknina: 3 g

Vitamín C: 9,3 mg

Vitamín E: 0,55 mg

Draslík: 137 mg

Hořčík: 5 mg

Fosfor: 14 mg

Vápník: 6 mg

Železo: 0,4 mg

 

Recept na jablečný koláč:

 

Těsto: 

300 g polohrubé mouky

80 g cukru

40 g másla

1 vejce

250 g bílého jogurtu 

1 kypřící prášek

citrónová kůra

mléko pro případné zředění těsta

 

Náplň:

500 g polotučného tvarohu ve vaničce

1 vejce

400 g bílého jogurtu

80 g cukru

hrst hrozinek

4 jablka

1 lžíce cukru

šťávu z 1/2 citrónu 

skořice


 

Postup přípravy

  • Nejprve si připravíme náplň. Tvaroh ručním šlehačem nebo metličkou smícháme s jogurtem, vajíčkem, cukrem a rozinkami.
  • Poté si nahrubo nastrouháme jablka, dochutíme je cukrem, citronovou šťávou a skořicí.
  • V kuchyňském robotu smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme vajíčko, jogurt, zchladlé rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Těsto dobře vyšleháme. Během šlehání přilijeme ještě trochu mléka, abychom dosáhli požadovaně husté konzistence.
  • Do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy nalijeme připravené těsto. Na to přijde tvarohovo-jogurtová náplň s rozinkami a nakonec nastrouhaná jablka.
  • Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme na 180 °C zhruba 60 minut (hodně záleží na výšce těsta - velikosti formy).
 

1604266

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení