Ovoce - jablka
Jejich výhody
Jsou symbolem mládí a přirozené krásy. Konzumace jablek má příznivé účinky na naše zdraví.
O čem také mluví jedno anglické rčení: ,, Jedno jablko denně doktora zahání " Uchováváme jablka v chladu, protože déle vydrží, než při pokojové teplotě.
Jablka jsou osvěžujícím zdrojem cenných látek a mají zázračné účinky na naše zdraví, zvyšují naší obranyschopnost a vitalitu. Bohatá na živiny je obzvlášť jejich slupka, proto je pojídáme neoloupaná.
Zastoupené vitamíny: C, E, K a beta-karoten (provitamin A) a minerálních látek a stopových prvků vápník, železo, mangan, draslík, zinek a chrom. Minerál bor (2-3 jablka denně) má vliv na zvýšení hladiny estrogenu a může pomoci s potíži při menopauze. Nedílnou součástí je také pektin (rozpustná vláknina), který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, chrání před nemocemi srdce a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Věděli jste, že jablka chrání mozek před poškozením Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Skvělý pomocník při trávení – kyseliny které regulují kyselost žaludku a trávicí enzymy napomáhají trávení a normální střevní mikroflóře. Konzumací jablek léčíme choroby žlučníku a jater. Jablka jsou také vhodná při revmatismu a dně.
Pomáhají diabetikům při regulaci hladiny cukru v krvi. Dále také při nachlazení, kašli a chraptění (dezinfikují ústní dutinu a horká šťáva z jablek rozpouští hleny a účinně působí proti horečce.
Nutriční hodnoty ve 100 g
56 kcal/ 238 KJ
Bílkoviny: 0,37 g
Sacharidy: 12,8 g
Cukry: 11 g
Tuky: 0,4 g
Vláknina: 3 g
Vitamín C: 9,3 mg
Vitamín E: 0,55 mg
Draslík: 137 mg
Hořčík: 5 mg
Fosfor: 14 mg
Vápník: 6 mg
Železo: 0,4 mg
Recept na jablečný koláč:
Těsto:
300 g polohrubé mouky
80 g cukru
40 g másla
1 vejce
250 g bílého jogurtu
1 kypřící prášek
citrónová kůra
mléko pro případné zředění těsta
Náplň:
500 g polotučného tvarohu ve vaničce
1 vejce
400 g bílého jogurtu
80 g cukru
hrst hrozinek
4 jablka
1 lžíce cukru
šťávu z 1/2 citrónu
skořice
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme náplň. Tvaroh ručním šlehačem nebo metličkou smícháme s jogurtem, vajíčkem, cukrem a rozinkami.
- Poté si nahrubo nastrouháme jablka, dochutíme je cukrem, citronovou šťávou a skořicí.
- V kuchyňském robotu smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme vajíčko, jogurt, zchladlé rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Těsto dobře vyšleháme. Během šlehání přilijeme ještě trochu mléka, abychom dosáhli požadovaně husté konzistence.
- Do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy nalijeme připravené těsto. Na to přijde tvarohovo-jogurtová náplň s rozinkami a nakonec nastrouhaná jablka.
- Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme na 180 °C zhruba 60 minut (hodně záleží na výšce těsta - velikosti formy).