Ovoce - jablka

                   Jejich výhody                     

 

Jsou symbolem mládí a přirozené krásy. Konzumace jablek má příznivé účinky na naše zdraví.

O čem také mluví jedno anglické rčení: ,, Jedno jablko denně doktora zahání " Uchováváme jablka v chladu, protože déle vydrží, než při pokojové teplotě.

 jabko

Jablka jsou osvěžujícím zdrojem cenných látek a mají zázračné účinky na naše zdraví, zvyšují naší obranyschopnost a vitalitu. Bohatá na živiny je obzvlášť jejich slupka, proto je pojídáme neoloupaná.

Zastoupené vitamíny: C, E, K a beta-karoten (provitamin A) a minerálních látek a stopových prvků vápník, železo, mangan, draslík, zinek a chrom. Minerál bor (2-3 jablka denně) má vliv na zvýšení hladiny estrogenu a může pomoci s potíži při menopauze. Nedílnou součástí je také pektin (rozpustná vláknina), který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, chrání před nemocemi srdce a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

Věděli jste, že jablka chrání mozek před poškozením Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Skvělý pomocník při trávení – kyseliny které regulují kyselost žaludku a trávicí enzymy napomáhají trávení a normální střevní mikroflóře. Konzumací jablek léčíme choroby žlučníku a jater. Jablka jsou také vhodná při revmatismu a dně.

Pomáhají diabetikům při regulaci hladiny cukru v krvi. Dále také při nachlazení, kašli a chraptění (dezinfikují ústní dutinu a horká šťáva z jablek rozpouští hleny a účinně působí proti horečce.

 

Nutriční hodnoty ve 100 g

56 kcal/ 238 KJ

Bílkoviny: 0,37 g

Sacharidy: 12,8 g

Cukry: 11 g

Tuky: 0,4 g

Vláknina: 3 g

Vitamín C: 9,3 mg

Vitamín E: 0,55 mg

Draslík: 137 mg

Hořčík: 5 mg

Fosfor: 14 mg

Vápník: 6 mg

Železo: 0,4 mg

 

Recept na jablečný koláč:

 

Těsto: 

300 g polohrubé mouky

80 g cukru

40 g másla

1 vejce

250 g bílého jogurtu 

1 kypřící prášek

citrónová kůra

mléko pro případné zředění těsta

 

Náplň:

500 g polotučného tvarohu ve vaničce

1 vejce

400 g bílého jogurtu

80 g cukru

hrst hrozinek

4 jablka

1 lžíce cukru

šťávu z 1/2 citrónu 

skořice


 

Postup přípravy

  • Nejprve si připravíme náplň. Tvaroh ručním šlehačem nebo metličkou smícháme s jogurtem, vajíčkem, cukrem a rozinkami.
  • Poté si nahrubo nastrouháme jablka, dochutíme je cukrem, citronovou šťávou a skořicí.
  • V kuchyňském robotu smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme vajíčko, jogurt, zchladlé rozpuštěné máslo a citronovou kůru. Těsto dobře vyšleháme. Během šlehání přilijeme ještě trochu mléka, abychom dosáhli požadovaně husté konzistence.
  • Do máslem vymazané a moukou vysypané koláčové formy nalijeme připravené těsto. Na to přijde tvarohovo-jogurtová náplň s rozinkami a nakonec nastrouhaná jablka.
  • Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme na 180 °C zhruba 60 minut (hodně záleží na výšce těsta - velikosti formy).
 

1604266